piątek, 30 sierpnia 2013

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
 



  • młode ogórki gruntowe (najlepiej niewielkie)
  • 3 kg ogórków
  • 2 litry wody + 3 łyki soli
  • dużo kopru (6-8  gałązek)
  • główka czosnku
  • można dodać również: liście wiśni, chrzan, gorczyca


  • ogórki umyć
  • przygotować duży słoik  (umyć i wyparzyć)
  • w słoju ciasno układać ogórki (w dwóch rzędach)
  • w przestrzenie powciskać koper, ząbki czosnku i pozostałe, przygotowane dodatki
  • zagotować wodę z dodatkiem soli
  • całość zalać przestudzona soloną wodą - ogórki powinny być w całości zakryte 
  • słój zakręcić lub przykry talerzykiem
  • pozostawić przynajmniej na dwa dni w ciemnym miejscu
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...