piątek, 2 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
 

Bardzo szybkie ciasto na niedzielne popołudnie...
Przepis przeczytany na blogu: Cukierniczka







Składniki:
Ciasto
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  •  4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 kg rabarbaru + cukier do smaku

Kruszonka:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 żółtko, sól
  • szczypta proszku do pieczenia



Wykonanie:

  • drożdże rozdrobnić, zasypać łyżeczką cukru
  • poczekać, aż się rozpuszczą
  • mąkę przesiać, dodać resztę cukru, wlać drożdże i mleko, wbić jajko
  • zagnieść ciasto
  • dodać roztopione, ciepłe masło
  • zagnieść i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia
  • masło na kruszonkę stopić
  • dodać do wymieszanych suchych składników, połączyć.
    rabarbar obrać, umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z 3-4 łyżkami cukru
  • ciasto rozciągnąć rękami na posmarowanej masłem dużej blaszce
  • zostawić na kolejne pół godziny
  • wyłożyć na wierzch rabarbar oraz kruszonkę
  • piec w 180-200 st. C ok. 45 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...