czwartek, 27 lutego 2014

Tort urodzinowy z masą budyniową, owocami i bitą śmietaną

Tort urodzinowy z masą budyniową, owocami i bitą śmietaną

Owocowy tort z bitą  śmietaną dla mojego 13 latka ...czy może być coś lepszego...:)




 Tort zrobiłam wg przepisu zamieszczonego na blogu ciasta,net zmieniając dekorację :)

Składniki:

biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkopta: zaparzona czarna herbata 
z dodatkiem soku z cytryny oraz soku z brzoskwiń 

masa budyniowa
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 1/2 szklanki budyniu śmietankowego bez cukru (70 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła extra
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
bita śmietana:
  • 40 dag śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 kosteczki mlecznej czekolady
dekoracja:
  • jagody amerykańskie
  • truskawki
  • pestki granatu
  • brzoskwinie

    Wykonanie:

    biszkopt:
    • jajka ubić mikserem na puszysty krem
    • stopniowo dodawać cukier - cały czas miksować na małych obrotach
    • powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
    • miksować mikserem na małych obrotach do połączenia się składników
    • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
    • ciasto przelać do tortownicy (24 cm wyłożoną papierem do pieczenia)
    • wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 175 stopni C.
    • po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy
    • wystudzony biszkopt przekroić nożem na trzy krążki


     
    masa budyniowa: 
    • budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka - dokładnie rozmieszać 
    • dodać  żółtka i wszystko dobrze wymieszać
    • pozostałe mleko zagotować razem z cukrem
    • dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń
    • do wystudzonego budyniu dodać
    • masło zmiksować a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu
    • dokładnie miksować  na puszystą masę
     tort:
    • krążki biszkoptowe delikatnie nasączyć 
    • brzoskwinie pokroić na małe kawałki. 
    • krem budyniowy podzielić na 3 części
    • na oba krążki nałożyć masę budyniową oraz warstwę brzoskwiń i pestki granatu 
    • na trzeci krążek nałożyć ostatnią warstwę masy budyniowej
    • śmietanę kremówkę ubić dodając stopniowo cukier
    • wierzch i boki tortu wysmarować bitą śmietaną oraz udekorować owocami
    • tort schłodzić przed podaniem w lodówce


































































    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...