Tarta szpinakowa z serem feta i suszonymi pomidorami
Smaczny sposób na szpinak.Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
- pół opakowania sera feta
- oliwki
- suszone pomidory
- jajko na twardo
- 2 jajka
- jogurt naturalny lub śmietana
- sól, pieprz
- z mąki , zimnego masła i wody wyrobić ciasto
- zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki
- ciasto rozwałkuj na cienki placek o większej średnicy niż forma
- ułożyć ciasto na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem
- podpiec spód w 180°C przez 15 minut.
- świeży szpinak opłukać, pokroić i przez chwilę dusić na patelni na oleju
- dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem
- przestudzony szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty
- na szpinak nałożyć zmieszaną fetę i pokrojone suszone pomidory
- ułożyć jajko i oliwki
- na koniec wlać masę jajeczną (jajka zmiksowane z jogurtem)
- całość zapiekać w 180°C przez ok. 30-35 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz