czwartek, 7 listopada 2013

Tarta szpinakowa z serem feta i suszonymi pomidorami


Tarta  szpinakowa z serem feta i suszonymi pomidorami

 Smaczny sposób na szpinak.





 Składniki:
 Ciasto:

  • 1,5 szklanki  mąki pszennej
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 1,2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Farsz:
  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku 
  • pół opakowania sera feta
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • jajko na twardo
  • 2 jajka
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • sól, pieprz

    • z mąki , zimnego masła i wody wyrobić ciasto 
    • zawinąć ciasto w  folię  spożywczą i wstawić  na pół godziny do lodówki
    • ciasto rozwałkuj na cienki placek o większej średnicy niż forma
    • ułożyć ciasto na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem
    • podpiec spód w 180°C przez 15 minut.




    • świeży szpinak opłukać, pokroić i przez chwilę dusić  na patelni na oleju 
    • dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem
    • przestudzony  szpinak  wyłożyć na podpieczony spód tarty
    • na szpinak nałożyć zmieszaną fetę  i pokrojone suszone pomidory
    • ułożyć jajko i oliwki
    • na koniec wlać masę jajeczną (jajka zmiksowane z jogurtem)
    • całość zapiekać w 180°C przez ok. 30-35 minut
     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...